Jak nezamrznout a nastartovat nejen svůj motor v autě, ale i v těle.

Zimní období má své kouzlo, pokud svítí slunce, je příjemně mrazivo, sníh křupe pod nohama a den se konečně začíná prodlužovat. To, co nám není v zimě moc příjemné, je silný mráz. Často se stává, že právě v důsledku silného mrazu zažíváme inverzi, hůře se nám dýchá a ještě k tomu nastane problém s nastartováním auta, které má naftu v nádrži. A nafta ve velkých mrazech zamrzá a komplikuje nám to život. Už jste to někteří z vás letos zažili?

Auta jezdí na benzín nebo naftu a člověk pro fungování svého těla potřebuje jako palivo tuky a sacharidy. Ať je to auto nebo člověk, oboje se bez svého paliva nepohne. Otázkou je kvalita a kvantita „natankovaného“ paliva.

Kde a jaké palivo jste tankovali?

Ráno je inverze, mrzne, je mínus 10 stupňů pod nulou a vy se snažíte nastartovat svůj naftový motor. Po několika pokusech vyčerpáte veškerou energii v baterii a nezbývá, než volat do servisu. V servisu se vás zeptají, jakou naftu jste tankovali a vy předpokládáte, že kvalitní. Jen teď už víte, že asi nebyla.

A co to má společného s výživou?

Podle mého názoru, jako výživového poradce, má s výživou tato situace hodně společného. O naše auto se snažíme starat co nejlépe, aby nás nezradilo. Musí pravidelně co 2 roky na kompletní prohlídku STK, podle ujetých kilometrů se mění olej, filtry, brzdy, kapaliny a spoustu věcí. Také se přezouvá na pneumatiky podle ročního období a v neposlední řadě se musí doplňovat palivo, protože bez něj nepojede. A na co vlastně jezdí? Naftový motor na naftu a benzinový motor na benzin. A pak jsou tu ještě jiné motory, které potřebují  směs paliva.

Pokud natankujeme do naftového motoru benzín, tak se stane nepojízdným. U čerpací stanice se dvakrát přesvědčíme, že opravdu držíme v ruce pistoli s naftou, než začneme tankovat, protože na nádrži je napsáno, na co naše auto jezdí. A přemýšlíme stejně, když si připravujeme každý den jídlo?

I naše tělo potřebuje STK

Naše tělo je na tom podobně jako auto.  Potřebuje co dva roky STK, vlastně preventivní lékařskou prohlídku, změřit tlak, vzít krev, zkontrolovat důležité životní funkce a orgány, změřit hladinu „oleje“ -tuku, jestli ho není moc nebo zase málo a zda neucpává „trubky“ – cévy a nehrozí zadření „motoru“ – srdce, s výsledným infarktem nebo mrtvicí. A hlavně potřebuje neustálý přísun paliva a chlazení.

A pokud nastane zdravotní problém, lékař nebo výživový specialista se většinou zeptají na zdroj našeho paliva. Také vám to připomíná auto? Jen s tím rozdílem, že při každodenní přípravě jídla nepřemýšlíme až tak detailně, jaký zdroj paliva je pro naše tělo bezpečné a udrží nás v dobré kondici. My to často ani nevíme.

Jak se o své auto a tělo staráme, tak se nám odvděčí. To je zákon a nelze ho ignorovat. Když nevyměníme opotřebované brzdy, havarujeme. Když nevyměníme olej,  zadřeme motor. Když natankujeme špatné palivo, stane se auto nepojízdným. S naším tělem je to úplně stejné.

Jenže…

Jenže my se více staráme o to, abychom omylem nenatankovali benzín do naftového motoru, protože víme, že budou svítit všechny kontrolky, auto odtáhnou a oprava bude něco stát. Proč však nepřemýšlíme stejně, co „natankujeme“ do svého těla? Bohužel naše tělo hned po špatném natankování paliva nepřestane jet a nebudou na nás blikat všechny výstražné kontrolky. To je možná někdy na škodu, protože kdyby to tak bylo, tak bychom si moc dobře rozmysleli, co sníme a jaké palivo to bude – zda můžeme sníst více tuků nebo sacharidů.

Jsem na odtah…

Představte si, že by vás při špatné volbě paliva (jídla) museli záchrankou „odtáhnout“ do nejbližší nemocnice (servisu) a museli by vás opravit, jinak byste byli „nepojízdní“. Jen slyšíte lékaře (opraváře), jak říká sestře: „Sestři, tak z toho pacienta vypumpujte to špatné palivo, vyčistěte nádrž a natankujte to správné, ať nám může odjet“. Účet za opravu vám zašleme domů. Legrační situace, že…?

Ale ono to vůbec není legrační. Naše tělo „bohužel“ takto nefunguje a je to škoda. Tělo se vždycky snaží zvládnout situaci a zpracovat, co se do něj vloží a pokud to není správné palivo, tak ho někde uloží. Nejčastěji  jako útrobní tuk kolem orgánů v břiše a tuk v cévách.  Například mě by „odtáhli“ po snězení smažených hranolek se smaženým sýrem s tatarkou s množstvím tuků přesahujících 60 g na den, protože jsem geneticky citlivá na tuky.

Moje tělo, podle mé genetické analýzy, špatně reaguje na tučné palivo a změní  jeho přebytek ze stravy na útrobní tuk. Jinak řečeno – tloustnu z přemíry tuků ve stravě. U mého manžela je to z přebytku  sacharidů, takže po snězení celé tabulky mléčné čokolády by ho vezla záchranka rychle na „opravu“.

Někdy si myslíme, že přesně víme, z čeho přibíráme. Podíváme se do zrcadla a řekneme si: „Jsem tvar hruška, tak přibírám z tuků. Jsem tvar jablka, tak přibírám ze sacharidů“. A ono to není pravda. Mnoho lidí si to ověřilo díky genetické analýze Bodykey v našem programu www.hubnuti-podle-genu.cz. Bez genetické analýzy nemůžu lidem jako výživový poradce dobře poradit, protože to nemůžu vědět pouze z hodnocení konstituce těla. Teď už poradím na 100% správně, protože geny se nemýlí.

U většiny lidí to geneticky dopadne úplně jinak, než jsou celý život přesvědčení.  Podle genetické analýzy se dozví, jak je jejich organismus (motor) vyladěn a na jaké palivo – sacharidy nebo tuky – reaguje. Všem genetika pomůže konečně zhubnout a netrápit své tělo různými dietami a jsou konečně šťastní.

A šťastní jsou a budou  i ti, kteří na základě své genetické analýzy zhubli a zhubnou a po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem vysadí  léky na vysoký krevní tlak, cholesterol a cukrovku. Stačí zhubnout už pouhých 10 kg útrobního tuku a  za tyhle „farmaceutické opravy“ už nemusíte dál platit. To je životní vítězství. Podívejte se na úspěšné příběhy  v referencích na  www.hubnuti-podle-genu.cz/reference.

Kvalita a množství „paliva“ jsou rozhodujícím měřítkem pro dobrou kondici vašeho těla. Znát množství a kvalitu paliva, jako zdroje energie, je pro vaše tělo nutné pro odbourání nadbytečného útrobního tuku a pro prevenci nadváhy a obezity. Špatné palivo = více útrobního tuku.

To vše pro vás umí Bodykey on-line program  nastavit a držet vás na správné cestě až do konce vašeho života. Je totiž doživotní, tak jako vaše geny.  Online program nás a naše přátele vede už třetím rokem a cítíme se fantasticky. Už totiž víme, že si s chutí dáme to jídlo, které je pro nás nejlepším a zároveň zdravotně nezávadným „palivem“.

A co vy? Víte, na co je váš „motor“ vyladěn a na co jste geneticky nastavení? Na co jste citliví a z čeho se vám nejvíce ukládá útrobní tuk? Jsou to tuky, sacharidy nebo obojí?

Napište mi, ráda vám pomůžu. Jaro se blíží a březen je nejlepší měsíc na nové začátky.

Klára Turoňová

Výživový poradce

AUDIO VERZE.

Ladislav Turoň
Podnikatel od roku 1994 / Vlastník a lektor podnikání se zárukou / Ambasador a trenér revolučního programu hubnutí podle genů
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.